Ευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία για τη χώρα μας
5 Μαρτίου 2022“Να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί-Αρκετά τιμωρήθηκαν-Είναι χρήσιμοι”
5 Μαρτίου 2022Χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους μπορούμε να κυκλοφορήσουμε από σήμερα. Φυσικά υπάρχει η σύσταση να τις φοράμε σε μέρη με συνωστισμό, ενώ τονίζεται ότι καλό θα ήταν άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο ή ανεμβολίαστα άτομα να κάνουν χρήση της μάσκας. Τουλάχιστον δεν πρόκειται να υπάρξουν… κυρώσεις σε ανθρώπους που δεν έχουν μάσκα σε εξωτερικό χώρο αν δεν έχουν εμβολιαστεί, διότι θα ήταν τουλάχιστον αστείο να βλέπαμε να γίνεται έλεγχος στη μέση του δρόμου για το αν κάποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τέτοιοι διαχωρισμοί δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν.
Πάντως γενικότερα τις τελευταίες μέρες έχουν προκύψει αρκετά νέα δεδομένα, που όμως μας προβληματίζουν. Ακούμε δηλαδή για σταδιακή επιστροφή στην “κανονικότητα”. Τι ακριβώς μπορούμε να περιμένουμε; Στην παρούσα φάση αυτό που ισχύει, δεν είναι κάτι διαφορετικό από εχθές (εκτός από τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους). Άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί έρχονται αντιμέτωποι με τους γνωστούς περιορισμούς. Για κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ακούμε, κάτι που θα οδηγήσει τους ανεμβολίαστους να μπορέσουν επιτέλους να επιστρέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Δηλαδή να κάνουν τα αυτονόητα.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή εκφράζονται διάφοροι προβληματισμοί από την πλευρά των ειδικών. Αυτοί είναι :
- τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και εάν αυτά θα διατηρήσουν ή όχι τη χρησιμότητά τους για την είσοδο σε δημόσιους κλειστούς χώρους με συνωστισμό,
- η δήλωση κρουσμάτων και εάν θα καταμετρώνται πλέον μόνο οι άνθρωποι με σοβαρά συμπτώματα που εισάγονται για νοσηλεία σε νοσοκομείο,
- η πολιτική του testing και εάν η ευρύτητά τους θα υποστεί περιορισμούς σε ορισμένους χώρους (π.χ. σχολεία),
- η μείωση ή κατάργηση των ημερών απομόνωσης των κρουσμάτων ή της καραντίνας των επαφών
Ένα ακόμη στοιχείο των ημερών, είναι η εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι σύντομα, μαθητές και καθηγητές, θα απαλλαγούν από τις μάσκες. Αυτό είχε ειπωθεί από τον κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης Μάννα Σύρου. “Πάμε για ένα κανονικό Πάσχα και ένα ακόμη πιο κανονικό καλοκαίρι” έλεγε ο κ. Πλεύρης και όλοι μας προσπαθούμε να καταλάβουμε τι τελικά γίνεται και πόσο σύντομα θα μπορέσουμε όντως να πάρουμε μια βαθιά ανάσα.
Δυστυχώς όμως όσο και να θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, η αμετακίνητη στάση όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μάς κάνει να έχουμε συνεχώς την έγνοια για το τι μέλλει γενέσθαι.
«Κάποιος που αρνείται την επιστήμη του, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ακούσαμε να λέει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, ενώ αποκάλυψε πως βρίσκεται υπό επεξεργασία διάταξη που ορίζει ως τυπικό προσόν, για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, τον εμβολιασμό. «Η θέση του υπουργού Υγείας, που την έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, είναι ότι οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο Θάνος Πλεύρης. Χωρίς πολλά λόγια. Την ίδια στιγμή που μιλάμε για επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, “κλείνουμε” την πόρτα (την κλειδώνουμε και πετάμε το κλειδί)σε συγκεκριμένη μερίδα υγειονομικών. Σε ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να βοηθάνε συνανθρώπους τους. Αυτό άραγε θα προλάβει να γίνει πριν την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού; Ή τελικά απλά βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες που δεν προλαβαίνουμε να τις επεξεργαστούμε και μας δίνουν τη δύναμη να κάνουμε υπομονή διότι ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο;
Αυτή η ελπίδα στην παρούσα φάση δεν υπάρχει για τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν. «Είμαστε ξεκάθαροι. Αν ακολουθηθεί μια θέση που έχει να κάνει με τις αναστολές, αυτές θα παρατείνονται όσο διαρκεί η πανδημία. Όμως η επεξεργασία που γίνεται τώρα με διάταξη, είναι η θέση πως κάποιος που αρνείται την επιστήμη, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και είναι απολύτως δική του επιλογή, διότι μπορεί να πάει να εμβολιαστεί και να επιστρέψει αμέσως. Από αρνούμενους την επιστήμη τους, δεν θα εκβιάζεται η πολιτεία». Τι ελπίδα μπορούν να δίνουν τα λόγια αυτά του κ. Πλεύρη; Με αυτή την πραγματικότητα έρχονται αντιμέτωποι.
Σε ό,τι αφορά το μέτρο της οικονομικής ποινής στους άνω των 60 ετών, ο υπουργός υγείας το χαρακτήρισε αποτελεσματικό, αφού όπως είπε οι μισοί ανεμβολίαστοι αυτής της κατηγορίας εμβολιάστηκαν. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει με τους άλλους μισούς. Μάλλον αυτό εξαρτάται από τις αντοχές τους.
Είναι απολύτως βέβαιο λοιπόν ότι η κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη για όλους μας. Φυσικά και θέλουμε να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Να μπορέσουμε με ασφάλεια να κυκλοφορήσουμε και να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Αρκεί να μην είμαστε χωρισμένοι σε στρατόπεδα και να μη βλέπουμε τον συνάνθρωπο ως εχθρό. Οφείλουμε να σεβόμαστε τον άλλον και να ζούμε αρμονικά σε μία δημοκρατική κοινωνία. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Δεν πρέπει όμως να χάσουμε την ανθρωπιά μας.
Μαρία Τσανάδη