ΜΕΛΙ: ΡΕΥΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΟ ΒΑΖΟ ΜΑΣ
10 Μαρτίου 2022Διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ Α. Μάνος: Έδωσε μπόνους 60.000 ευρώ στον εαυτό του!
10 Μαρτίου 2022ΟΑΕΔ-ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ
Νέο επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους- Επιπλέον χρήματα για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά-Μπαίνουν κριτήρια στις παροχές
Ένα νέο επίδομα της τάξης των 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 5 ετών) του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Αυτό γίνεται προκειμένου να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης από τους εν λόγω ανέργους, για την άμεση ενεργοποίησή τους και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Επίσης, οι επιδοτούμενοι άνεργοι που βρίσκουν δουλειά, θα λαμβάνουν και επίδομα εργασίας. Συγκεκριμένα εκτός του μισθού τους, θα λαμβάνουν και το 50% του επιδόματος ανεργίας, μέχρι να εξαντληθεί το διάστημα που θα δικαιούνταν το επίδομα εάν δεν είχε βρει ενδιάμεσα δουλειά.
Οι στόχοι του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τον. κ. Χατζηδάκη είναι:
1. Να στηριχθούν άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι με ψηφιακά εργαλεία
2. Να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης.
3. Να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα που καταβάλλονται θα πιάνουν τόπο.
Με κριτήρια οι παροχές
Εισοδηματικά κριτήρια μπαίνουν στις παροχές του ΟΑΕΔ. Πιο συγκεκριμένα τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά του επιδόματος θέρμανσης ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας δεν θα ισχύσει αυτό για το επίδομα ανεργίας, το βοήθημα μακροχρόνια ανέργων και το βοήθημα αυτοτελώς απασχολούμενων. Έτσι λοιπόν, ένας έγγαμος που θέλει να έχει τις παροχές του οργανισμού (μοριοδότηση για προσλήψεις, κοινωνικός τουρισμός, κοινωνικές παροχές ΟΑΕΔ, δωρεάν μετακινήσεις κ.λ.π.), θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
Τρεις αρνήσεις εργασίας φέρνουν διαγραφή
Εντωμεταξύ ενεργοποιείται η διαγραφή από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ εφόσον ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές εργασία.
Ειδικότερα για την ενεργοποίηση της διαγραφής από το μητρώο ανέργων μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας (θέσεων δηλαδή που έχουν λάβει υπόψη μεταξύ άλλων το εργασιακό προφίλ του ανέργου, τον προηγούμενο μισθό του και τον τόπο κατοικίας του) ή άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις βασίζονται σε νομοθεσία του 1985.