ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
25 Μαΐου 2025
Στρεπτόκοκκος: «Καμπανάκι» των παιδιάτρων για τα strep test – Οδηγίες για γονείς
26 Μαΐου 2025Του Άγη Βερούτη
Η οικογένεια του προπάππου μου είχε 11 παιδιά. Ο συνονόματος παππούς μου ήταν ο τρίτος από 11 παιδιά. Στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο σκοτώθηκε ένας από τους δύο μεγαλύτερους αδελφούς του, και έτσι έμειναν 10.
Η προγιαγιά μου η Ασπασία, εκτός από τη φροντίδα του σπιτιού και του άντρα της, αφιέρωσε για 30 χρόνια ανελλιπώς όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας της στη φροντίδα και στο μεγάλωμα αυτών των 11 παιδιών.
Θυμάμαι ο συγχωρεμένος ο παππούς μου σε όλη τη ζωή του, όποτε ανέφερε το όνομα της μητέρας του θόλωναν τα μάτια του και ένα ανεπαίσθητο δάκρυ ευγνωμοσύνης έλαμπε στο γερασμένο του πρόσωπο.
Ένας άνθρωπος, και ειδικότερα μία γυναίκα, που παίρνει απόφαση να αφιερώσει ολοκληρωτικά την ύπαρξη της στο να αναστήσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών, ουσιαστικά αποτελεί έναν εθνικό ήρωα.
Μία τέτοια σημερινή ηρωίδα, μια μάνα 10 παιδιών, μου έστειλε χθες μια επιστολή με το παράπονό της, ότι στα περισσότερα πράγματα η ελληνική πολιτεία έχει τους υπερπολύτεκνους (με 6 παιδιά και άνω) παραπεταμένους, με ανεπαρκή φοροελάφρυνση και χωρίς την κρατική συνδρομή που αντίστοιχοι υπερπολύτεκνοι απολαμβάνουν ανά τον κόσμο, πόσω μάλλον σε χώρες με δημογραφικό πρόβλημα όπως η δική μας.
Υποκλίνομαι σε αυτή την Ελληνίδα, και ευθύς σας παραθέτω την επιστολή της:
________
“Καλημέρα σας.
Διάβασα το άρθρο που γράψατε την περασμένη εβδομάδα για το δημογραφικό. Γι’ αυτό και στέλνω αυτή την επιστολή.
Εάν θέλετε να κάνετε ρεπορτάζ σχετικά με την ανύπαρκτη στήριξη του κράτους στις πολύτεκνες και υπερπολύτεκνες οικογένειες μπορούμε να σας βοηθήσουμε.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.600 οικογένειες στην Ελλάδα με έξι παιδιά και πάνω οι περισσότερες των οποίων δεν είναι αθίγγανοι και φορολογούνται κανονικά.
Το υπουργείο οικογένειας δέχτηκε μια φορά να μας συναντήσει, και ενώ εντυπωσιάστηκε με την προσπάθεια μας δεν έκανε απολύτως τίποτα ως τώρα.
Όταν ο κοινωνικός τουρισμός αποκλείει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: η σκληρή πραγματικότητα για τις πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα.
Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, χιλιάδες οικογένειες ελπίζουν στη στήριξη των κρατικών προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Όμως για τις πολύτεκνες οικογένειες –αυτές που μεγαλώνουν τέσσερα, πέντε ή και δέκα παιδιά– τα προγράμματα αυτά παραμένουν, στην πράξη, απρόσιτα.
Στο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, το πλαφόν των 41.000 ευρώ για οικογένεια θεωρείται “επαρκές”. Όμως, αυτό το ποσό μπορεί να καλύψει –οριακά– τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας. Όταν όμως πρόκειται για έξι, οκτώ ή δέκα μέλη, γίνεται απλώς ένα νούμερο χωρίς αντίκρισμα. Παρ’ όλα αυτά, δεν προβλέπεται καμία προσαρμογή με βάση τον αριθμό των παιδιών. Το ίδιο ισχύει και για τα voucher κατασκηνώσεων για τα παιδιά, όπου το ανώτατο εισοδηματικό όριο έχει οριστεί στις 30.000 ευρώ – ανεξαρτήτως του αν μια οικογένεια έχει ένα παιδί ή έξι!
Το κράτος τιμά –στα λόγια– τις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά τις τιμωρεί στην πράξη. Η μοριοδότηση των προγραμμάτων είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο που οι πολύτεκνοι αποκλείονται σχεδόν συστηματικά.
Δεν υπάρχουν προσαρμοσμένα voucher για μεγάλες οικογένειες, ούτε επιλογές διαμονής που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Οι οικογένειες αυτές φορολογούνται σαν “πλούσιες”, αποκλείονται από ενισχύσεις, και βλέπουν την κοινωνική στήριξη να εξαντλείται σε ευχολόγια.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Οι οικογένειες που τολμούν να κάνουν περισσότερα παιδιά, αντί να στηρίζονται, βρίσκονται μόνιμα στο περιθώριο. Αν υπάρχει ένα μέτρο που θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλους, αυτό είναι ο κοινωνικός τουρισμός.
Η ανάγκη για ουσιαστική αναμόρφωση των κριτηρίων είναι επιτακτική.
Χρειάζεται άμεση προσαρμογή των εισοδηματικών ορίων με βάση τον αριθμό των τέκνων, ξεχωριστή μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες και πραγματική ισοτιμία στη δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα.
Όχι άλλα ευχολόγια. Οι πολύτεκνοι δεν ζητούν προνόμια — ζητούν δικαιοσύνη.
Επίσης να σας ενημερώσω ότι το ίδιο πρόβλημα έχουμε και με το voucher των παιδικών σταθμών, όπου αποκλείονται οικογένειες με έξι παιδιά και πάνω λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, με το ΚΟΤ Γ όπου και πάλι υπάρχει εισοδηματικό πλαφόν ενώ πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ κανονικά για την πρώτη κατοικία μας, χωρίς να υπολογιστούν τα τ.μ. με βάση τον αριθμό των παιδιών.
Με τα νέα κριτήρια για το Α21 θα εξαιρεθούν σχεδόν όλοι οι υπερπολύτεκνοι δηλαδή με έξι παιδιά και πάνω, λόγω των τ.μ της κατοικίας τους.
Αντιδράσαμε σε αυτό και το υπουργείο οικογένειας προς το παρόν δεν ανακοίνωσε τα νέα αυτά κριτήρια. Επίσης τρεις υπερπολύτεκνοι γονείς με δέκα παιδιά ο καθένας παραδώσαμε επιστολή στην κ. Υπουργό Οικογενείας χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Ευχαριστώ πολύ και πάλι.
Υπογραφή
Π.Μ.
Μητέρα 10 παιδιών, ιατρός”
Ελπίζω η νέα υπουργός να είναι γνώστης της αδικίας αυτής που περιγράφεται παραπάνω, προς ανθρώπους που θα έπρεπε ως κοινωνία να ευγνωμονούμε.
Εννοείται ότι όταν επέλθει λύση με χαρά θα φιλοξενήσουμε την υπουργό να μας περιγράψει τις διορθωτικές ενέργειες της ελληνικής πολιτείας.
Κλείνω με σεβασμό, προς αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους σπέρνοντας ανθρώπους για το μέλλον, γεννώντας και αναθρέφοντας πολλά παιδιά.