Για συνέχεια της πολιτικής δίωξης και εκδίκησης γίνεται λόγος στην τοπική κοινωνία και στην εκπαιδευτική κοινότητα της Αιτωλοακαρνανίας για την πρωτοφανή ποινή σε βάρος του πολύτεκνου εκπαιδευτικού Κώστα Κορδάτου από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.
Σύμφωνα με ενημέρωση από μέλη της πρωτοβουλίας υποστήριξης του εκπαιδευτικού άρχισε η εκτέλεση της ποινής με την περικοπή του μισθού κατά 10% κάθε μήνα.
Θυμίζουμε ότι ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε σε περικοπή μισθών ογδόντα (80) ημερών και ποσού 5.699,20 ευρώ, μετά την παρέλευση οχτώ (8) μηνών, στον εκπαιδευτικό Κώστα Κορδάτο, υπεύθυνο τομέα ΕΠΑΛ της Αιτωλοακαρνανίας, διότι δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει τηλεκπαίδευση λόγω της ιδιαιτερότητας και των αντικειμενικών δυσκολιών των μηχανολογικών εργαστηριακών μαθημάτων, που διδάσκει στην ειδικότητα του.
Κοινή παραδοχή είναι ότι η εξάσκηση των μαθητών στα σχολικά εργαστήρια, ιδιαίτερα αυτών της βιομηχανικής παραγωγής, γίνεται με φυσική παρουσία των ασκούμενων-εκπαιδευόμενων- μαθητών για την απόκτηση δεξιοτήτων. Κάτι που αναφέρει και το Υπουργείο Παιδείας στην απόφασή του Υπουργική Απόφαση με αριθ. Πρωτ.Φ3/44963/ΓΔ4/19-4-2021, που εκδόθηκε με τη λήξη της τηλεκπαίδευσης για την αναπλήρωση της ύλης στα εργαστήρια. Ιδιαιτέρως δε στη Γ΄ ΕΠΑΛ που χορηγείται και πτυχίο.
Ανάλογες αναφορές, αιτήματα, έγκαιρα προέβαλε η κλαδική ΠΕΤΕΕΜ-ΤΕ των εργαστηριακών καθηγητών, προς τον συγκεκριμένο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στο ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας χωρίς ποτέ να λάβει κάποια απάντηση!
Η απόφαση σε βάρος του εκπαιδευτικού, που είναι μέλος του Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε συνδικαλιστικούς φορείς, που ζητούν εξηγήσεις. Συνδικαλιστές του κλάδου, κάνουν λόγο για εκφοβισμό του εκπαιδευτικού και σημειώνουν πως δεν είχε τη δυνατότητα να εισέλθει στα εργαστήρια, επειδή η διευθύντρια του ΕΠΑΛ, είχε αλλάξει τις κλειδαριές.
Οι εκπαιδευτικοί φορείς καταγγέλλουν ως άδικη, αστήρικτη και εκδικητική την απόφαση περικοπής μισθών ύψους 5.699 ευρώ στον εκπαιδευτικό, στέκονται στο πλευρό του και ζητούν να ανακληθεί η απόφαση περικοπής αποδοχών.
Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί φορείς, κατηγορία για αποχή από την τηλεκπαίδευση είναι αστήρικτη, αβάσιμη και αποδεικνύεται από τα πραγματικά γεγονότα, καθώς η καθημερινή παρουσία του εκπαιδευτικού έξω από τα εργαστήρια (αφού αυτά είχαν παραβιαστεί παρανόμως και είχαν αντικατασταθεί οι κλειδαριές από την διευθύντρια του ΕΠΑΛ) δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στη νομοθεσία που να υποχρεώνει να γίνεται τηλεκπαίδευση από το σπίτι των εκπαιδευτικών ή από άλλον χώρο, πέραν του σχολείου που υπηρετεί ο εκπαιδευτικός. Μάλιστα στην περίπτωση του συγκεκριμένου σχολείου, σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί φορείς, “η διευθύντρια του ΕΠΑΛ, χωρίς καμία αρμοδιότητα, παραβίασε τις εισόδους των εργαστηρίων, κλειδώνοντας τον εκπαιδευτικό, έξω από αυτά. Έτσι δεν του επέτρεψε να εισέρχεται, τόσο κατά το διάστημα της τηλεκπαίδευσης, όσο και στην επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση, χωρίς ο ΔΔΕ να ενδιαφέρεται να εξετάσει το θέμα και να δώσει λύση”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποινή επιβλήθηκε στον εκπαιδευτικό χωρίς καν αν κληθεί από την υπηρεσία για να απολογηθεί για το θέμα.