Ανοιχτή η Δημοτική Πισίνα Νεάπολης τον Δεκαπενταύγουστο
13 Αυγούστου 2024Έως και τις 20 Αυγούστου η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών για συμμετοχή στις Εισαγωγικές Εξετάσεις για τις Ανώτερες Σχολές Χορού
14 Αυγούστου 2024ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ Α21
Τα 14 οφέλη για τους πολύτεκνους – Σενάρια αλλαγής για τους τρίτεκνους
Υπογεννητικότητα και δημογραφικό αποτελούν μεγάλες πληγές για τη χώρα μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα σε ΑΕΠ και αγορά εργασίας.
Στο πλαίσιο σχεδιασμού για την αύξηση του επιδόματος παιδιού Α21, εξετάζεται παράλληλα η εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, κάτι που έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Σύμφωνα με τη Real News, θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση να αλλάξει ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας και από τέσσερα τέκνα να περιλαμβάνει τρία.
Επίσης επανεξετάζεται, σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη, το καθεστώς που θέλει τις τρίτεκνες οικογένειες να χάνουν τα δικαιώματά τους με την ενηλικίωση ενός εκ των τέκνων της.
Ποια είναι τα προνόμια των πολυτέκνων
Εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα, οι πολύτεκνοι θα έχουν τα εξής προνόμια:
1. Αυξημένη μοριοδότηση σε πανελλαδικές εξετάσεις, μετεγγραφές φοιτητών και διορισμούς στο δημόσιο.
2.Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
3.μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος
4.Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
5.Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα εξαθέσια Ι.Χ.
6.Άδειες ταξί
7.Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
8.Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γένηση τρίτου και τέταρτου παιδιού
9.Προστασία από απόλυση
10.Μειωμένα δικαστικά έξοδα
11.Εισιτήρια με έκπτωση στα ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις
12.Μειωμένος εισητήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
13.Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και κατά περίπτωση σε θέατρα.
14. Ισόβια διατήρηση της πολυτεκνικής ιδιότητας
Επίδομα παιδιού A21: Πότε θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις – Οι ημερομηνίες
Χιλιάδες οικογένειες και δικαιούχοι για το επίδομα παιδιού αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις μετά τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει το σενάριο για την αύξησή του με στόχο να καταπολεμηθεί, όσο το δυνατόν γίνεται, το πρόβλημα του δημογραφικού.
Στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση του επιδόματος παιδιού, με έμφαση να δίνεται στις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση δικαιούχων. Όπως υπογράμμισε η Υπουργός Εθνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη:
«Η αναμόρφωση των επιδομάτων με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης σκοπό έχει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ελληνική οικογένεια με παιδιά εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιό μας για το δημογραφικό την μεγαλύτερη εθνική πρόκληση».
Επίδομα παιδιού: Μείωση των δικαιούχων
Η μείωση των γεννήσεων φαίνεται να ψαλιδίζει χρόνο με τον χρόνο τον συνολικό αριθμό των οικογενειών που δικαιούνται το επίδομα παιδιού. Παράλληλα, τα αυξημένα πραγματικά, καθώς και -κυρίως- τεκμαρτά εισοδήματα οδηγούν σε χαμηλότερα ή και μηδενικά ποσά επιδόματος αφού αμετάβλητα έχουν παραμείνει τα εισοδηματικά κριτήρια.
Για παράδειγμα, ζευγάρι με δύο παιδιά και συνολικό οικογενειακό ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ λάμβανε επίδομα παιδιού 140 ευρώ τον μήνα. Μετά την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος στα 12.500 ευρώ, το επίδομα παιδιού που αντιστοιχούσε ανερχόταν στα 84 ευρώ ανά μήνα. Μάλιστα, γονείς οι οποίοι εμφανίζουν μεγαλύτερα οικογενειακά εισοδήματα το 2023 σε σχέση με το 2022 καλούνται να επιστρέψουν μέρος ή ολόκληρο το επίδομα που είχαν λάβει τους πρώτους μήνες του 2024.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τη δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού έλαβαν τον περασμένο Μάιο 604.572 δικαιούχοι (129,7 εκατ. ευρώ, ενώ την 3η πήραν τέλος Ιουλίου μόλις 532.830 (118,4 εκατ. ευρώ) δηλαδή σχεδόν 72 χιλιάδες λιγότεροι (71.742).
Πότε θα καταβληθούν οι επόμενες δόσεις
- Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 αναμένεται να καταβληθεί η τέταρτη δόση για το επίδομα παιδιού
- Η πέμπτη δόση θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, ενώ η έκτη δόση θα εξοφληθεί πριν τα Χριστούγεννα και, συγκεκριμένα, μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου
Ανοιχτή η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις
Να σημειωθεί πως στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους, ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, μπορούν να υποβάλουν αίτηση -εφόσον δεν το έχουν πράξει- στον σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou
Όσοι υποβάλλουν λοιπόν αίτηση πρέπει να κάνουν τα εξής βήματα:
- Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21: Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2024, αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2023). Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1, θα περιλάβει μόνον όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του 2023.
- Βήμα 2 – Είσοδος: Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.
- Βήμα 3 – Συναίνεση: Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).
- Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης: Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.
- Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας: Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.
- Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά: Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.
- Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή: Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η μη οριστικοποιημένη αίτηση δεν θεωρείται υποβληθείσα.
Πώς μπορείς να ακυρώσεις την αίτησή σου;
Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.