Μόνιμες προσλήψεις στο μετρό με απολυτήριο λυκείου
9 Φεβρουαρίου 2023Αξέχαστο ταξίδι στις Βρυξέλλες για μαθητές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών SMART GENERATION
10 Φεβρουαρίου 2023Άρειος Πάγος:
Έδωσε το ελεύθερο στα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς – 700.000 Έλληνες χάνουν τα σπίτια τους
Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο στα funds να διενεργούν μαζικούς πλειστηριασμούς των λεγόμενων “κόκκινων” οφειλετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (59-6) και ακολούθησε την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα.
Ουσιαστικά οι Αρεοπαγίτες, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι ανάβουν το πράσινο φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.
Μετά την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέο τεράστιο κύμα τουλάχιστον 700.000 πλειστηριασμών «κόκκινων» οφειλετών.
Το θέμα τέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όπως έγραψε το dikastiko.gr, και αφορά την τύχη περίπου 700.000 πλειστηριασμών ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών – και όσων ακόμη προστεθούν – και εξετάστηκε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα των funds να εκκινούν τις σχετικές διαδικασίες για ληξιπρόθεσμα δάνεια τραπεζών.
Ουσιαστικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κλήθηκε να αποφανθεί για την ανατροπή ή μη της απόφασης Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας απαγορεύθηκε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες.
Όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες η απόφαση της Ολομέλειας είναι υπέρ των funds και θα αποτελέσει «οδηγό» για το ευαίσθητο αυτό θέμα, για το οποίο έχουν εκδοθεί αντίθετες δικαστικές αποφάσεις αλλά κυρίως η υπ’ αριθμόν 822/22 τμήματος του Αρείου Πάγου, που κατέληξε ότι οι εισπρακτικές – που επικαλούνται νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές έως και 38% και δεν δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες– δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς.