Πανηγυρίζει το ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής στον Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους Λάρισας
25 Ιουλίου 2024Βάσεις 2024: Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας
25 Ιουλίου 2024Τα πέντε πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην Ελλάδα σήμερα – Έρευνα της Palmos Analysis σε 5.076 επιχειρήσεις
Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα προέκυψαν από έρευνα αγοράς της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, που έγινε σε 5.076 επιχειρήσεις για λογαριασμό του Ινστιτούτου Ερευνών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
Όπως προκύπτει από τη χαρτογράφηση των αναγκών 5.000 επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με βάση τις προσλήψεις προσωπικού, στα πέντε πιο περιζήτητα επαγγέλματα βρίσκονται οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, οι πωλητές, οι τεχνίτες μετάλλων κατασκευαστικού τομέα, οι υπάλληλοι γραφείου και οι καθαριστές.
Τα πιο πάνω περιζήτητα επαγγέλματα προέκυψαν από έρευνα αγοράς της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, που έγινε σε 5.076 επιχειρήσεις για λογαριασμό του Ινστιτούτου Ερευνών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Στην έρευνα σταθμίστηκαν αποτελέσματα ως προς την Περιφέρεια και τον τομέα δραστηριότητας, ώστε να προκύψουν αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα για το σύνολο της χώρας. Τα δεδομένα της έρευνας αναλύθηκαν ως προς το μέγεθος (αριθμός εργαζομένων), την Περιφέρεια, τον τομέα κύριας δραστηριότητας, τον μονοψήφιο ΚΑΔ, τη νομική μορφή, τον κύκλο εργασιών και τον εάν η επιχείρηση έχει ή όχι εξαγωγικό χαρακτήρα. Προκύπτει, με τον τρόπο αυτό, η πλήρης εικόνα των αναγκών εργασίας των επιχειρήσεων της χώρας, με βάση όλες τις βασικές παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων.
Για την καταγραφή των αναγκών σε επαγγελματικές ειδικότητες χρησιμοποιήθηκε το σύστημα κατάταξης των επαγγελμάτων ESCO (European Skills, Competences and Occupations). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο ερώτημα για τη σημαντικότερη ειδικότητα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων η κατάταξη στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας είναι η εξής (Πρωτοβάθμια Κατάταξη ΕSCO): Ανά κλάδο, τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα σε ποσοστό 24%, οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22%), οι ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (13%), οι υπάλληλοι γραφείου (12%), οι ανειδίκευτοι εργάτες και μικροεπαγγελματίες σε ποσοστό 10%, οι τεχνικοί (8%), οι χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων (6%), τα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (4%), ενώ καμία ζήτηση για τη συγκεκριμένη μορφή των επιχειρήσεων δεν εμφανίζουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς.
Η παραπάνω ανάλυση επαγγελματικών κατηγοριών έχει πραγματοποιηθεί ανά Περιφέρεια και είναι διαθέσιμη και για τις μεγαλύτερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ολοκληρώνοντας τη χαρτογράφηση των αναγκών των επιχειρήσεων και σε τοπικό, γεωγραφικό επίπεδο.
Παράλληλα, είναι διαθέσιμη και με βάση τον κύριο τομέα δραστηριότητας και τον πρωτοβάθμιο ΚΑΔ των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και με βάση τα βασικά μεγέθη απασχόλησης και του κύκλου εργασιών. Παρέχεται με τον τρόπο αυτό ένα πλήρες σετ δεδομένων, προκειμένου η Διοίκηση και οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε θέση να σχεδιάσουν κατάλληλα προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης/κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.
Εξειδικεύοντας τις ανάγκες της αγοράς σε επίπεδο επιμελητηρίου, τα επαγγέλματα με καλύτερη ζήτηση στην παροχή υπηρεσιών είναι οι πωλητές (12,9%) και ακολουθούν σερβιτόροι και μπάρμεν (3,9%) και μάγειροι (2,5%).