Αιτήσεις για τη ΣΟΧ1/2023 Ανακοίνωση για την πρόσληψη 4 ατόμων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κέντρα Κοινότητας
25 Ιανουαρίου 2023Φλαμπουράρης για πλειστηριασμούς: Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο
25 Ιανουαρίου 2023Συμβουλές στους δημοσιογράφους να μην υπερπροβάλλουν τα φαινόμενα ακρίβειας και κερδοσκοπίας, ώστε να μην προκαλούν πανικό στους καταναλωτές, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το καλάθι του νοικοκυριού.
«Τα συνεχόμενα δημοσιεύματα για τη μεγάλη ακρίβεια που έρχεται ή για τη μεγάλη αισχροκέρδεια που υπάρχει, δημιουργούν τον εξής κίνδυνο: να οδηγήσουν μαζικά το καταναλωτικό κοινό σε αγορές πανικού, “panic buying” όπως λέγονται στη διεθνή ορολογία, δηλαδή στην αποθεματοποίηση τώρα προϊόντων εν όψει των λεγομένων επικείμενων μεγάλων αυξήσεων, κάτι το οποίο θα οδηγούσε τελικά σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος σε ανθρώπους, διότι η τάση της αγοράς για τους επόμενους μήνες είναι το ακριβώς αντίθετο», δήλωσε συγκεκριμένα.
Η προειδοποίηση του υπουργού, να μη θίγουμε τα κακώς κείμενα γιατί έτσι λειτουργούμε ως Κασσάνδρες κακών και «μπορεί τελικά ευνοήσουμε την κερδοσκοπία και να βλάψουμε τους συμπολίτες μας», δεν βρίσκει πάτημα στην πραγματικότητα. Καταρχάς ο καταναλωτής δεν χρειάζεται τα δημοσιεύματα για να συνειδητοποιήσει αυτό που βλέπει με γυμνό μάτι, ότι οι τιμές στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης βαίνουν αυξητικά. Δεν χρειάζεται καν τα στοιχεια της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει με ετήσια αύξηση 15,5%, όταν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του σούπερ-μάρκετ είναι πολλαπλάσιες, ακόμα και με μειωμένες ποσότητες αγορών ή στροφή σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Το δεύτερο είναι ότι ο κόσμος ακόμα και αν θέλει να “στοκάρει” τρόφιμα και βασικά αγαθά εν όψει ανατιμήσεων, τις περισσότερες φορές δεν μπορεί, αφού το εισόδημά του εξαϋλώνεται από τον πληθωρισμό. Αυτό καταγράφεται και στα στοιχεία των σουπερμάρκετ που δίνουν στη δημοσιότητα οι εταιρείες έρευνας αγοράς (ΙRI και Νielsen), με τον τζίρο να αυξάνεται μεν λόγω πληθωριστικών αυξήσεων, αλλά τον όγκο αγορών να μειώνεται, μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα τον Δεκέμβριο.
«Η αίσθηση ότι ο πληθωρισμός οφείλεται στην αισχροκέρδεια, δεν είναι πραγματική» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, επιμένοντας ότι αν συνέβαινε αυτό τότε θα είχαμε υψηλότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο της Ε.Ε. Αυτό όμως που δεν είπε είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρωζώνη, και τη δεύτερη χαμηλότερη στην Ε.Ε. των 27, μετά τη Βουλγαρία, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα κατώτερα όρια της Ε.Ε., με τον ετήσιο μέσο μισθό στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερος από το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (15.879 ευρώ έναντι έναντι 33.511 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εurostat).
Κατά τα άλλα, ο υπουργός παρουσίασε τα στοιχεία για τη 13η εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου του «καλαθιού του νοικοκυριού», σύμφωνα με τα οποία οι τιμές παρέμειναν σταθερές στο 86% των προϊόντων, ανέβηκαν στο 7% και μειώθηκαν στο 7%. Μόνο που επίσης είπε ότι «όταν ένα προϊόν βγαίνει από το καλάθι και επιστρέφει στην παλιά του τιμή, αυτή που είχε δηλαδή πριν μπει στο καλάθι, αυτό δεν είναι αύξηση τιμής. Είναι λήξη μιας προσφοράς και αντικατάστασής του». Μόνο που με αυτές τις αλχημείες, οι τιμές συγκρίνονται σε ανόμοια προϊόντα, αφού κάθε φορά οι προσφορές αλλάζουν.
Πηγή: efsyn.gr