ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ
1 Οκτωβρίου 2022Αυξήθηκαν οι διακομιδές του ΕΚΑΒ με κρίσεις πανικού σε νεαρές ηλικίες στη Λάρισα – Πώς εξηγούνται
2 Οκτωβρίου 2022Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΡΑΣΗ
Ανοίγει σήμερα το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας – Δεκάδες περιστατικά στη Λάρισα
Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα
Ξεκινά τη λειτουργία του σήμερα, Σάββατο 1 Οκτωβρίου το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στο ισόγειο του δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, και ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται δεκάδες περιστατικά στο νομό.
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου μια 55χρονη Λαρισαία ανεβαίνει με αργές κινήσεις στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για να καταθέσει. Ο λόγος που η γυναίκα βαδίζει αργά και προσεκτικά είναι τα χτυπήματα που της κατάφερε ο 63χρονος άνδρας της το προηγούμενο βράδυ στο σπίτι τους. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μια μόνο από τα δεκάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που συναντά κανείς κάθε μήνα στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας.
Ήδη με την έναρξη του δικαστικού έτους, τα πινάκια στο Μέγαρο περιέχουν σχεδόν καθημερινά αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας. Από τις 16 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον 17 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ήταν προγραμματισμένες να εκδικαστούν. Σε αυτά δεν περιέχονται υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα αδικήματα για τη συγκεκριμένη πράξη.
Αυτό είναι ένα μικρό αλλά ενδεικτικό δείγμα από τη δικαστική πλευρά για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στη Λάρισα. Από τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται από την Αστυνομία για το έτος 2021, έχουμε 91 καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες στο νομό Λάρισας και για το έτος 2022 αντίστοιχα 85 έως σήμερα.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, τα νούμερα τρομάζουν. “8.776 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν το 2021 ενώ το 2022, μέχρι και τον Ιούλιο οι υποθέσεις ήταν 6.204”. Αυτά ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη στις 19 Σεπτεμβρίου.
Στην απάντηση του ο υπουργός ανέφερε επίσης την ίδρυση 12 νέων Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας στην Αστυνομία, σε πόλεις που επιλέχθηκαν με βάση τον πληθυσμό τους για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.
Μία από αυτές τις πόλεις είναι και η Λάρισα, με το Γραφείο να ξεκινάει τη λειτουργία του, αύριο Σάββατο.
Στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου το νέο Γραφείο
Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ξεκινά τη λειτουργία του το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου Λάρισας.
Όπως ανακοίνωσε σε πρόσφατη εκδήλωση στη Λάρισα, η Υπαστυνόμος Β’ και αρμόδια στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του επιτελείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, κα Ηλέκτρα Βλούχου, ο χώρος που θα φιλοξενηθεί το Γραφείο θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος έτσι ώστε τα άτομα που προσέρχονται σ’ αυτό και κυρίως τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τα οποία μπορεί να είναι μητέρες μαζί με τα παιδιά τους, να έχουν την αίσθηση ενός φιλικού περιβάλλοντος.
Την παρούσα χρονική στιγμή στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εκπαιδεύονται σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας για να αναλάβουν το εν λόγω γραφείο.
Η εκπαίδευση πραγματοποιείται διαδικτυακά από κοινωνιολόγους, νομικούς επιστήμονες, ψυχολόγους – ψυχοθεραπευτές, εισαγγελείς ιατροδικαστές και γενικότερα από καταρτισμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες. Οι φορείς που συμμετέχουν στην εν λόγω εκπαίδευση είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, η Ύπατη αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο Ο.Κ.Α.Ν.Α., η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Γ.Α.Δ.Α και Αξιωματικοί του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επίσης το νέο Γραφείο θα διαθέτει Επικεφαλής Αξιωματικό, την Αστυνόμο Β΄ κα Σοφία Σάρμα, καθώς και Αξιωματικό Υπηρεσίας και περιπολικό σε 24ωρη βάρδια που θα απασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Το νεοϊδρυθέν Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας θα λειτουργεί παράλληλα με τα περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα του νομού Λάρισας.
Ενδεικτικό της φύσης του νεοσύστατου Γραφείου είναι ότι τουλάχιστον το 60% του προσωπικού του θα απαρτίζεται από γυναίκες αστυνομικούς.
Οι αρμοδιότητες του εν λόγω γραφείου θα είναι:
- Να δέχεται καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, να αναλαμβάνει το χειρισμό και τη διερεύνηση αυτών.
- Να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα και να προβαίνει στο σχηματισμό δικογραφιών τις οποίες θα υποβάλλει μετά το πέρας της προανάκρισης στον αρμόδιο εισαγγελέα.
- Να δέχεται τους πολίτες και να ενημερώνει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας για τα δικαιώματα τους.
- Να προβαίνει σε προσαγωγές ή συλλήψεις των δραστών και την μεταγωγή αυτών ενώπιων του εισαγγελέα.
- Να αναπτύσσει συνεργασίες με συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με τα τοπικά Συμβουλευτικά Κέντρα, τις Δικαστικές Αρχές, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τα Νοσοκομεία, τους Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες για την επίλυση των προβλημάτων.
- Να συμμετέχει σε δράσεις άλλων φορέων (ημερίδες, ομιλίες κ.α.) με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για τις απαιτούμενες διαδικασίες καταγγελίας οποιουδήποτε περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, για τα δικαιώματα των θυμάτων κακοποίησης, τους τρόπους προστασίας και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα ισότητας των φύλων, καθώς και του σεβασμού και της προστασίας της ανηλικότητας.
Δώδεκα Γραφεία σε όλη τη χώρα
Η ίδρυση του Γραφείου στη Λάρισα είχε δρομολογηθεί πριν από 21 μέρες. Θυμίζουμε, ότι στις 9 Σεπτεμβρίου μετά από σύσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως Μιχαήλ Καραμαλάκη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, αποφασίστηκε η ίδρυση 12 νέων Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα Γραφεία αυτά έρχονται να προστεθούν στα 6 που λειτουργούν ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 στην Αττική(5) και στη Θεσσαλονίκη(1).
Το θέμα της ίδρυσης γραφείων για την αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας είχε έρθει για πρώτη φορά στην επικαιρότητα το 2019 καθώς στις 23 Απριλίου εκείνου του έτους δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το προεδρικό διάταγμα 37/2019 (Α΄-63), στο οποίο προβλέφθηκε η ίδρυση και η λειτουργία Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, σε όλη τη Χώρα, με σκοπό τον συντονισμό, την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Για τον σκοπό αυτό είχε προβλεφθεί η ίδρυση ενός Τμήματος στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και 72 Γραφεία σε όλη την Χώρα. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Έργου Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας για το 2020, τα Γραφεία που υπάγονται στις, κατά τόπους, Διευθύνσεις Αστυνομίας, είναι, επιφορτισμένα με επιτελικές αρμοδιότητες, οι οποίες συνίστανται ιδίως στην καθοδήγηση, εποπτεία και υποβοήθηση του έργου των υφιστάμενών τους Υπηρεσιών, που χειρίζονται τις υποθέσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο ίδρυσης των Γραφείων που ανακοινώθηκε το 2019, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη κάποιες εκπαιδευτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση, 31 στελέχη των Γραφείων και των Αστυνομικών Τμημάτων δικαιοδοσίας της ΓΕ.Π.Α.Δ εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα νομοθετικού πλαισίου, 75 παρακολούθησαν το διαδικτυακό πρόγραμμα HELP και 10 αστυνομικοί ολοκλήρωσαν τηλεκπαίδευση στη λειτουργία της νέας μηχανογραφικής εφαρμογής.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET