
Μικροί και μεγάλοι έτρεξαν για τον αυτισμό στον 3ο Αγώνα Δρόμου «Run for Autism»
5 Απριλίου 2025
Χωρίς έκτακτο επίδομα οι συνταξιούχοι το Πάσχα – Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαΐου 2025
6 Απριλίου 2025* ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Ο έφηβος που εκδηλώνει βία, είτε λεκτική είτε σωματική, συχνά εκφράζει την ασυνείδητη αγωνία του απέναντι σε έναν κόσμο που δεν του προσφέρει σαφή όρια ή επαρκή συναισθηματική συγκράτηση» τονίστηκε χθες σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης με θέμα «Αποκλίνουσες αντικοινωνικές συμπεριφορές, επιθετικότητα του εφήβου, παραβατικότητα, ενδοσχολική βία».Την εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποτέλεσε την πέμπτη εκδήλωση του κύκλου ομιλιών για τη Χρονιά Εφήβου συντόνιζε η παιδοψυχίατρος και οικογενειακή θεραπεύτρια Μυρσίνη Λιατίφη, ενώ ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Στυλ. Καλογεράς ανέπτυξε το θέμα «Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την αντικατάσταση των αναμορφωτικών μέτρων των ανηλίκων», ο ψυχίατρος και διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Γιώργος Νικολαΐδης ανέπτυξε το θέμα «Βία κατά ανηλίκων – βία από ανηλίκους: κυκλικές διαδρομές της βίας – καλές και αδιέξοδες πρακτικές αντιμετώπισής της», ενώ η Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια Γκρέτα Τσανούλα ανέπτυξε το θέμα «Η οικογένεια αντιμέτωπη με τη βία και την παραβατικότητα των εφήβων».
Η επιστημονική υπεύθυνη του Ι.Ψ.Α. Σίλια Μπατρακούλη προλόγισε την εκδήλωση, ενώ η πρόεδρος του Ι.Ψ.Α. Αθηνά Μαρούδα- Χατζούλη απηύθυνε χαιρετισμό και αναφερόμενη στην περίοδο της εφηβείας με τα θετικά και τα αρνητικά της χαρακτηριστικά επισήμανε πως το θέμα «Η βία και η παραβατικότητα στην εφηβεία» αφορά ένα σύνθετο φαινόμενο που αγγίζει τόσο το ατομικό όσο και το συλλογικό ασυνείδητο. Η βία δεν είναι απλώς μια συμπεριφορά, είναι ένα σύμπτωμα, ένας τρόπος έκφρασης μιας εσωτερικής σύγκρουσης.
Ο κ. Καλογεράς τόνισε πως «η εξασφάλιση της τήρησης όλων των δικαιωμάτων ενός κατηγορουμένου, παίζει πρωτίστως παιδευτικό ρόλο, ειδικά όταν αφορά ανήλικο. Διδάσκει στον ανήλικο πώς λειτουργεί μια οργανωμένη κοινωνία και πώς πρέπει να λειτουργεί και ο ίδιος.
Στις υποθέσεις των ανηλίκων, αυτό που κυρίως υπερασπίζεται είναι τα δικαιώματα που απορρέουν από την προστασία της ανηλικότητας. Ούτε στιγμή δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι μιλάμε για παιδιά. Κατά τον νόμο ανήλικοι είναι όσοι κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης έχουν ηλικία μεταξύ του δωδέκατου και του δέκατου όγδοου έτους της ηλικίας τους συμπληρωμένων. Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι ανήλικοι υποβάλλονται σε αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα ή σε περιορισμό σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων.
Ο κ. Νικολαΐδης τόνισε μεταξύ άλλων πως, αδιέξοδες πρακτικές, όπως η αυστηρή τιμωρία χωρίς κατανόηση του υπόβαθρου ή η απομόνωση του θύτη-ανηλίκου, συχνά ενισχύουν τον φαύλο κύκλο της βίας. Από την άλλη, καλές πρακτικές περιλαμβάνουν την έγκαιρη παρέμβαση, τη συμβουλευτική υποστήριξη, την ενίσχυση των οικογενειών και τη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Η πρόληψη και η αποκατάσταση απαιτούν συνεργασία όλων των φορέων: σχολείων, κοινωνικών υπηρεσιών, οικογενειών και της ίδιας της πολιτείας. Η αντιμετώπιση της βίας δεν είναι απλώς ζήτημα καταστολής, αλλά βαθιά παιδαγωγική και κοινωνική διαδικασία που στοχεύει στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης, δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης.
Η κ. Τσανούλα τόνισε μεταξύ άλλων πως ο καλός οικογενειακός δεσμός είναι αυτός που καλύπτει την ανάγκη του εφήβου να ανήκει και ταυτόχρονα να διαφοροποιείται αναζητώντας την ταυτότητά του. Αντίθετα αποδιοργανωμένα βίαια οικογενειακά περιβάλλοντα ενισχύουν τις καταστροφικές ορμές του εφήβου και ενέχουν υψηλό ποσοστό κινδύνου στην εκδήλωση βίαιης παραβατικής συμπεριφοράς.
Να σημειωθεί πως η Χρονιά Εφήβου θα ολοκληρωθεί με μια γιορτινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο τέχνης Πρεβέντη στις 14 Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν μήνυμα στο [email protected] ή στο [email protected] για τη συμμετοχή τους στην έκθεση ή στα εργαστήρια. Πρόκειται για εθελοντική δράση η οποία οργανώνεται από το ΙΨΑ, την Ομάδα Εθελοντών του Ι.Ψ.Α. και τον σύλλογο των φίλων του Ι.Ψ.Α., ώστε να δοθεί βήμα και φωνή στη νεολαία να προβάλλει ή να αποκαλύψει ανησυχίες, προβληματισμούς, ευαισθησίες ή ταλέντα.