Ενδιαφέρουσα δημοσίευση των directnews.gr
10 Αυγούστου 2020Από τον Ν. 3454/ 2006 για την έννοια του πολυτέκνου- ζήτημα που αφορά ιδίως εκπαιδευτικούς, για ορισμένα όμως θέματα.
12 Αυγούστου 2020Κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας;
Νέο χτύπημα κατά της οικογένειας;
Ακούγονται φήμες που ελπίζουμε να αποδειχθούν ανυπόστατες, ότι το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων για τις τοποθετήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στους νομούς που προσλαμβάνονται. Αν είναι αλήθεια, τότε πρόκειται για άλλο ένα ένα χτύπημα κατά των οικογενειών με παιδιά. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα δημογραφικής κατάρρευσης, εξ αιτίας της οποίας ο ΙΟΒΕ προβλέπει μείωση των εκπαιδευτικών από το 2009 στο 2035 κατά περίπου 100.000 εκπαιδευτικούς, δηλ παραπάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των μαθητών θα μειωθεί κατά 360.000, δηλ. κατά 26%. Ήδη, η 1η δημοτικού του 2023 θα είναι κατά 25% μικρότερη από αυτή του 2016, ένας στους 4 μαθητές θα λείπει. (ΙΟΒΕ, Κρίση, δημογραφικές μεταβολές και επιπτώσεις στην εκπαίδευση, Δεκέμβριος 2018). Ας καταλάβει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας ότι έχει μερίδιο ευθύνης στη δημογραφική κατάρρευση της χώρας. Από τη μια η κατάργηση της πρόταξης των πολυτέκνων στους πίνακες κατάταξης, τώρα η κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων στις τοποθετήσεις. Είναι ανεπίτρεπτο να έχει στα χέρια του το Υπουργείο Παιδείας μέτρα δημογραφικής πολιτικής χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος και να τα καταργεί το ένα μετά το άλλο. Επειδή, όπως επισημαίνει και το ΙΟΒΕ, οι εκπαιδευτικοί είναι η επαγγελματική κατηγορία που πλήττεται πιο άμεσα από το δημογραφικό πρόβλημα, καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ σε συσστράτευση για ενίσχυση της οικογένειας σε κάθε επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος, διότι είναι ο μόνος θεσμός που εγγυάται θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών, τώρα και στο μέλλον. Αν αληθεύουν αυτές οι φήμες, θα πρέπει να εξηγήσει δημόσια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γιατί δεν στηρίζει τις πολύτεκνες, τις τρίτεκνες και γενικά τις οικογένειες με παιδιά μέσα από τις πολιτικές της επιλογές.
Ζητούμε να παρέμβει ο Πρωθυπουργός για να ξανατοποθετήσει την οικογενειακή και τη δημογραφική πολιτική στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης και κάθε Υπουργείου ξεχωριστά. Αν οι φήμες δεν ευσταθούν, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να τις διαψεύσει αμέσως.
πηγή: aspe.gr