Από τον Ν. 3454/ 2006 για την έννοια του πολυτέκνου- ζήτημα που αφορά ιδίως εκπαιδευτικούς, για ορισμένα όμως θέματα.
12 Αυγούστου 2020Η μάχη για το εμβόλιο
13 Αυγούστου 2020Διάταξη εγκυκλίου (μεταθέσεων εκπαιδευτικών 2019) που δημιουργεί πρόβλημα με την κακή διατύπωσή της (πρόσθετες προϋποθέσεις) σε ορισμένες περιπτώσεις και πολυτέκνων εκπαιδευτικών.
Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Ο Ι Λ Ο ΓΟ Ι
α. Νομικό πλαίσιο Στις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 7 περ. α’ και β’ του Π.Δ. 50/96 (45Α΄) όπως αντικαθίσταται από το άρθρο 1 του Π.Δ. 39/98 (43Α΄-Διορθ. Σφαλμ. στο 262Α’) ορίζεται ότι οι μονάδες μετάθεσης για οικογενειακούς λόγους υπολογίζονται ως εξής: «α) Οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης. Ίδιο αριθμό μονάδων λαμβάνουν και οι σε χηρεία, άγαμοι, διαζευγμένοι ή σε διάσταση γονείς εκπαιδευτικοί στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια άγαμων ανήλικων ή σπουδαζόντων παιδιών (φυσικών, θετών ή αναγνωρισμένων). β) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν άγαμα ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά (φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα) λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης για το πρώτο παιδί, τέσσερις (4) για το δεύτερο, έξι (6) για το τρίτο και επτά (7) μονάδες για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά. Ως ανήλικα θεωρούνται τα παιδιά που δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους και ως σπουδάζοντα όσα φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου. Για την απόδειξη αυτών απαιτείται πιστοποιητικό Δήμου ή του οικείου εκπαιδευτικού ιδρύματος κατά περίπτωση. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή του 25ου έτους της ηλικίας θεωρείται η 31 η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις». Με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1 του Ν. 4316/16 (270Α΄) προστίθεται παράγραφος 14 στο άρθρο 16 του Π.Δ. 50/96 (45Α΄) ως ακολούθως: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και όταν ο εκπαιδευτικός έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.»
Σχόλιο: ο Σύλλογος, και σε συνεργασία με τους άλλους Συλλόγους και την ΑΣΠΕ, θα απευθύνει αίτημα για αποσαφήνιση του ζητήματος που αφορά πολλούς πολύτεκνους γονείς εκπαιδευτικούς.