Νέα τμήματα ξεκινούν από την Ακαδημία Ποδηλασίας του Τμήματος Αθλητισμού
22 Μαρτίου 2024Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ανοίγει το Taxisnet για υποβολή
24 Μαρτίου 2024Κακά μαντάτα για smartwatch και κινητά στα σχολεία – Οι σκέψεις Πιερρακάκη και το ισχύον καθεστώς
Οι μαθητές δεν αποχωρίζονται τα smartwatch και τα smartphones τους ούτε στο σχολείο- παρά την ρητή απαγόρευση- γεγονός που προβληματίζει την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το Υπουργείο Παιδείας που μελετά αλλαγές.
Οι μαθητές από το Δημοτικό κιόλας πάνε σχολείο φορώντας το smartwatch τους ενώ από το Γυμνάσιο και μέχρι το Λύκειο το smartphone δεν λείπει από την σχολική τους τσάντα. Και μπορεί το υπουργείο Παιδείας να έχει συμπεριλάβει ειδική διάταξη που απαγορεύει ρητά την κατοχή και χρήση τέτοιων συσκευών σε όλους τους χώρους του σχολείου εντούτοις παραμένει κενό γράμμα και οι μαθητές κάνουν του κεφαλιού τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Από τη θεωρία στην πράξη η απόσταση είναι χαώδης
Παρά το γεγονός ότι βάσει εγκυκλίου του αρμόδιου Υπουργείου ορίζεται ότι οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός σχολικού χώρου καθώς και οποιαδήποτε άλλη συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, τα παρατράγουδα και οι καταγγελίες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας είναι πολλά και όλα συνδέονται με κάποιο video ή φωτογραφία που απαθανατίστηκε είτε στην τάξη είτε σε χώρους του σχολείου.
Μάλιστα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού “φούντωσαν” με την χρήση των κατά τα άλλα απαγορευμένων στα σχολεία κινητών. Βέβαια σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews το ζήτημα της χρήσης κινητών στα σχολεία δεν σχετίζεται μόνο με φαινόμενα bullying και διαπόμπευσης μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα παρακολούθησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μαθητών που εν ώρα μαθήματος, με καλά κρυμμένο στην κασετίνα το κινητό χαζεύουν αναρτήσεις στα social media ή παίζουν παιχνίδια αντί να έχουν την προσοχή τους στον πίνακα και την παράδοση του εκπαιδευτικού.
Η κατάσταση αυτή δεν καταγράφεται μόνο στα δικά μας σχολεία καθώς παγκοσμίως, έχει δημιουργηθεί μια κουβέντα για την εξάλειψη των κινητών από τα σχολεία. Ήδη σε πολλές χώρες έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες και μάλιστα υπάρχουν σκέψεις ότι αν δεν τηρηθεί από τους μαθητές η κυβερνητική οδηγία για πλήρη απουσία κινητών στα σχολεία, τότε δεν αποκλείεται οι κυβερνήσεις των χωρών να προχωρήσουν και σε σχετική νομοθέτηση.
Προς επίρρωση των παραπάνω αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την ανάλυση της UNESCO σε 200 εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι μια στις τέσσερις χώρες έχει ήδη απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία είτε με τη μορφή κυβερνητικής οδηγίας είτε βάση νόμου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία, που προχώρησε σε αυτή τη πολιτική από το 2018, αλλά και η Ολλανδία που θα την εφαρμόσει από το ερχόμενο έτος.
Ο Πιερρακάκης αναλαμβάνει δράση για τα κινητά στα σχολεία
Θέλοντας να συμβαδίσει με τα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως στο χώρο της εκπαίδευσης και δεδομένου ότι το bullying αποτελεί μάστιγα για τα σχολεία μας, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε αλλαγές στο πλαίσιο χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στα σχολεία. «Είναι ένα θέμα που σίγουρα πρέπει να εξετάσουμε και θα εξετάσουμε, δηλαδή το πλαίσιο χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο STAR, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Υπάρχει απαγόρευση, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να δούμε ακριβώς το πλαίσιο των συνεπειών», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας εξετάζουν διεξοδικά το πλαίσιο του ποινολογίου που θα συνοδεύει τους παραβάτες μαθητές που αγνοούν επιδεικτικά την απαγόρευση των κινητών. Προς το παρόν γίνονται έντονες διεργασίες καθώς η ηγεσία του Υπουργείου θέλει να δει ποια σειρά ποινών θα είναι εκείνη που θα στείλει στους μαθητές ηχηρό μήνυμα ότι η ανοχή στη χρήση κινητών εντός σχολείων τελειώνει οριστικά και η συμμόρφωση είναι μονόδρομος. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το Υπουργείο έχει δώσει το στίγμα της φιλοσοφίας που θέλει να ακολουθήσει εφεξής καθώς με απόφαση Πιερρακάκη επανέρχεται το καθεστώς της πενθήμερης αποβολής ειδικά για θύτες περιστατικών bullying και συστηματικά παραβάτες μαθητές.
Λέτε να δούμε μια αντίστοιχη ποινή και σε όποιους μαθητές συνεχίζουν να αδιαφορούν για την απαγόρευση χρήσης κινητού;
Πηγή: dnews.gr
Φωτογραφία: Pixabay