Δήμοι: Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου
10 Δεκεμβρίου 2023Ανοιχτή Φιλανθρωπική Εκδήλωση με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας
11 Δεκεμβρίου 2023Οι Έλληνες αδυνατούν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις είτε λόγω φτώχειας, είτε εξαιτίας της τεράστιας αναμονής στα νοσοκομεία της χώρας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά την ικανότητα των πολιτών να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, είτε λόγω φτώχειας, είχε λόγω μεγάλης αναμονή, σύμφωνα με το Healthstat.gr.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2022 η Ελλάδα – μαζί με την Φιλανδία και τη Ρουμανία – συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό των πολιτών που δεν μπόρεσαν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις για είτε για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής είτε εξαιτίας της απόστασης.
Πιο αναλυτικά, οι χώρες της ΕΕ που ανέφεραν τις υψηλότερες τιμές ήταν: η Ελλάδα (16,7%), η Φινλανδία (9,6%), η Ρουμανία (7,9%) και η Λετονία (7,1%). Οι χώρες με τα μικρότερα ποσοστά είναι η Γερμανία (0,5%), η Τσεχία (0,3%) και η Κύπρος (0,1%).
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια στην ΕΕ που ανέφεραν ότι αυτές οι ανεκπλήρωτες ανάγκες έφτσαν σε ποσοστό 6,1%, διπλάσιο από εκείνους που δεν κινδυνεύουν (2,8%).
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται σε όλη την ΕΕ, με εξαίρεση την Ισπανία (όπου το 2% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες, έναντι 1,6% των ατόμων που κινδυνεύουν) και την Ολλανδία (0,8% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν και 0,6% του αυτοί που κινδυνεύουν από φτώχεια).
Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στις 14,5 μονάδες υψηλότερο μεταξύ των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια (28,8%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κινδυνεύουν (14,3%).
Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφηκαν επίσης στη Ρουμανία, όπου η διαφορά ήταν 9,4 μονάδες (15,5% έναντι 6,1%) και στην Πορτογαλία, με 8,5 μονάδες (11,7% έναντι 3,2%).
Σε ποιες περιοχές οι πολίτες αδυνατούν να κάνουν εξετάσεις
Σύμφωνα με την έκθεση «Βασικά δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης» της Eurostat, το 2022 οι περιφέρειες που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι εξής:
- Ιόνιων Νήσων,
- Ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκης,
- Βόρειου Αιγαίου,
- Στερεάς Ελλάδας και
- Πελοποννήσου.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες πέντε, από τις 13 περιφέρειες της χώρας, έχουν συνολικά 1.242.732 μόνιμους κατοίκους, δηλαδή το 11,6% του πληθυσμού της χώρας.