Τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες προς τον πολίτη
20 Δεκεμβρίου 2022Χριστουγεννιάτικο Bazaar στη Λάρισα από “Το Χαμόγελο του Παιδιού”
20 Δεκεμβρίου 2022Τί προβλέπει το πρωτόκολλο της επιστροφής τους, επιφυλακτικότητα εν μέσω έξαρσης κορωνοϊού και γρίπης – Θα λάβουν και την αύξηση του 10% με βάση το νέο ν/σ
Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 οι περίπου 2.100 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εργαζόμενοι που περιλαμβάνουν γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα περίθαλψης, επιστρέφουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η απόφαση στα μέσα Νοεμβρίου του 7ου Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, έκρινε ότι η παράταση χρόνου εκτός εργασίας τους μέχρι τέλη του τρέχοντος έτους ήταν αντισυνταγματική.
Η δικαστική απόφαση αυτή που θα γίνει σεβαστή από το υπουργείο υγείας και η οποία έφερε την ικανοποίηση στους εργαζομένους στο ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για δικαίωση, έχει διπλά οφέλη για τους γιατρούς που θα επιστρέψουν μετά από σχεδόν έναν χρόνο στις δουλειές τους.
Σύμφωνα με την απόφαση του Στ.Ε οι εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό), θα λάβουν αναδρομικά από τις 4 Απριλίου 2022 που κατατέθηκε η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, από την ΠΟΕΔΗΝ, τους μισθούς τους κανονικά. (Να υπενθυμίσουμε ότι από την αρχή της αναστολής τους την 1η Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και σήμερα δεν πληρωνόντουσαν καθόλου).
Την ίδια στιγμή οι γιατροί που βρίσκονταν εκτός υγειονομικών δομών λόγω μη εμβολιασμού τους (περίπου 800 γιατροί), θα λάβουν και την αύξηση του 10% που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στο νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού υγείας Μίνας Γκάγκα, για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. Η αύξηση αφορά το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ, περίπου 20 χιλιάδες, και μέσα σε αυτούς είναι και οι ανεμβολίαστοι.
Μάλιστα όπως αναφέρεται μέσα στο νομοσχέδιο που πλέον ψηφίστηκε και αποτελεί νόμο του κράτους η αύξηση στις αποδοχές των γιατρών εμβολιασμένων και μη θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 28 Ιουνίου 2022. Σε συνδυασμό και με την αύξηση των επιδομάτων, φαίνεται ότι όλοι οι γιατροί θα λάβουν αρκετά ικανοποιητικά χρήματα στις αρχές του νέου έτους.
Από τον ιατρικό χώρο η επιστροφή των ανεμβολίαστων χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους ως θετική χωρίς βέβαια να λείπουν οι επιφυλάξεις και οι αντίθετες απόψεις. Η δε αναδρομική επιστροφή των μισθών των ανεμβολίαστων από τον Απρίλιο του 22 θεωρείται από τους περισσότερους ως δικαίωση μια και όλο αυτό το διάστημα οι περίπου 2100 εργαζόμενοι δεν λάμβαναν ούτε ένα ευρώ.
Προβληματισμός για τον χρόνο επιστροφής των υγειονομικών
Και ενώ οι υγειονομικοί ανεμβολίαστοι περιμένουν την τελική απόφαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας για τον τρόπο που θα επιστρέψουν στις δουλειές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, η ηγεσία του υπουργείου υγείας που σέβεται την απόφαση του ΣτΕ, θέτει αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο.
Πρώτα από όλα θα πρέπει όλοι οι ανεμβολίαστοι απασχολούμενοι στον υγειονομικό χώρο να υποβάλλονται σε δύο υποχρεωτικά ράπιντ τεστ κάθε εβδομάδα, πληρώνοντας την δαπάνη τους από ιδία έξοδα και κατά δεύτερον θα πρέπει να φοράνε μάσκα υψηλής προστασίας.
Όμως στο υπουργείο υγείας υπάρχει προβληματισμός για την επιστροφή των ανεμβολίαστων καθώς θέλουν να αυστηροποιήσουν ακόμη περισσότερο το υγειονομικό πρωτόκολλο. Για αυτό άλλωστε και χθες δεν λήφθηκε οριστική εισήγηση – απόφαση προς τον Θάνο Πλεύρη. Υπάρχει σκέψη για κάποια περαιτέρω προυπόθεση για τους ανεμβολίαστους γιατρούς η οποία δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί.
Πάντως η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που από τη μία πλευρά προκαλεί ανακούφιση αφού θα ενισχυθούν οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές φροντίδας ωστόσο υπάρχει και προβληματισμός.
Και αυτό επειδή ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που οι επιστήμονες περιμένουν την κορύφωση του κύματος του κορωνοιού αλλά και της γρίπης.
Τι κινδύνους μπορεί να ελοχεύει για τους υγειονομικούς αλλά και τους ασθενείς η μεγάλη έξαρση των δύο αυτών ιών; Τόσο για τους ίδιους τους ανεμβολίαστους όσο και για τους συναδέλφους τους αλλά και τους ασθενείς;
Να υπενθυμίσουμε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 περισσότεροι από δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι σε δομές υγείας είχαν τεθεί σε αναστολή. Σταδιακά κάποιοι από τους εργαζόμενους είτε προχώρησαν σε εμβολιασμό είτε νόσησαν από κορωνοιό με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στις υγειονομικές μονάδες που απασχολούνταν.
Πηγή: vradini.gr