Άνοιξε η πλατφόρμα -«Έσπασαν το φράγμα» των 50.000 οι αιτήσεις- 8.000 την πρώτη ώρα
16 Ιουλίου 2022Μηχανογραφικό 2022: Αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής – Τι πρέπει να γνωρίζετε
17 Ιουλίου 2022Οι ασθενείς της χώρας μας, θα παραμείνουν από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου χωρίς διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, λόγω τριήμερης απεργίας που έχει εξαγγείλει το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Οι πάροχοι υπηρεσιών Π.Φ.Υ. διαμαρτύρονται για τις περικοπές αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες φτάνουν μέχρι και 50% εξαιτίας του clawback.
Όπως επισημαίνουν, τα μακροχρόνια μέτρα περικοπής που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις τους, έχει οδηγήσει τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε τραγική οικονομική κατάσταση. Κάθε μήνα υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50%, την στιγμή που πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου, είναι κάθε εξέταση που εκτελείται, να αποζημιώνεται.
Τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν ανάσα ρευστότητας που θα καθορίσει την επιβίωσή τους.
Χαρακτηρίζουν τεχνητό το χρέος τους από rebate και clawback των προηγουμένων ετών, σημειώνοντας πως είναι χρήματα που τους οφείλονται και γι΄ αυτό διεκδικούν τη διαγραφή τους, ενώ παράλληλα ζητούν την αναστολή της προείσπραξης του clawback από τις τρέχουσες πληρωμές, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα. Όσο για το clawback του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά το τελικό προβλεπόμενο ετήσιο όριο του κλειστού προϋπολογισμού, ζητούν να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.
Τονίζουν μάλιστα ότι οι μονάδες παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας χρωστούν τα χρέη που τους επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ, για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον και ότι «παλεύουν να μην κλείσουν αφήνοντας χρέη στα εγγόνια τους».
Την κινητοποίηση στηρίζουν τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) όσο και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας και ζητούν αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιατρούς.